Bruxismul este o tulburare caracterizată prin scrâşnitul dinţilor, încleştarea maxilarelor (care conduce în timp la abraziunea suprafeţelor dentare şi la leziuni dentare permanente) şi durere cronică a articulaţiei temporo-mandibulare.
Câteva simptome ale bruxismului:
- dureri de cap dese
- dureri în zona articulaţiei temporo-mandubulare şi a urechii
- încleștarea maxilarelor
Bruxismul își face prezența de cele mai multe ori noaptea în somn şi este semnalat printr-un zgomot de scrâşnire tipic, de multe ori fără să i se acorde o importanţă pe măsură.
Deci există două feluri de bruxism: cel nocturn, care este şi cel mai răspândit, caracterizat de scrâşnirea automată a dinţilor şi contracţii ritmice ale maxilarului, şi cel diurn ce este o reacţie la diferiţi stimuli.
Tratamentul bruxismului
Tratamentul constă în plasarea unei gutiere de bruxism, ce reprezintă un mulaj al dinţilor pe una dintre arcade, ce va funcţiona ca un spacer pentru a nu mai atinge şi toci suprafaţele ocluzale.
Bineînţeles, această gutieră se face după realizarea unei analize a muşcăturii şi după eliminarea anumitor contacte ce reprezintă interferenţe în mişcările mandibulare. Gutiera va avea şi rolul de a relaxa musculatura masticatorie, prin plasarea mandibulei într-o zonă favorabilă, neutră.
Dacă tratamentul efectuat este corect, iar pacientul respectă indicaţiile medicului, atunci există posibilitatea ca, în timp, impulsul involuntar să se diminueze până la dispariţia totală.