Uneori, îndepărtarea unei bijuterii (inel, verighetă) de pe un deget devine aproape imposibilă, fie datorită dimensiunilor bijuteriei care, în timp, nu mai corespund degetului care s-a dezvoltat, fie unui edem de diverse cauze care afectează degetul.
Obstacolul principal îl reprezintă articulația dintre primele două falange. Pentru a nu secționa bijuteria și a o distruge, se folosește următorul truc:
Este necesară ață groasă, cu o lungime de 40-50 cm.
Un capăt se trece pe sub inel, pe fața dorsală a mâinii, dinspre extremitatea ungheală, spre baza degetului, depășind inelul cu câțiva centimetri (manevră nu întotdeauna facilă, dar întotdeauna posibilă).
Restul firului de ață se înfășoară cât se poate de strâns pe deget (comprimând țesuturile și aducând diametrul degetului cât mai aproape de diametrul inelului), spiră lângă spiră, începând de lângă inel spre extremitatea distală a degetului, până se depășește articulația interfalangiană proximală.
Ața înfășurată pe deget se unge cu săpun. Trăgând de capătul de ață trecut pe sub inel și în același timp desfășurându-l de pe deget în sens invers înfășurării inițiale, inelul este împins treptat pe porțiunea din deget matlasată cu ață pe care alunecă, depășește articulația interfalangiană proximală și în continuare poate fi extras manual.
Ai reușit?