Sângele ( în Latină=Sanguis) este o substanță lichidă de culoare roșie, compusă din plasmă și din globule (albe și roșii), care circulă prin vene și artere, asigurând nutriția și oxigenarea organismului la animalele superioare.
Sângele este un țesut sub formă lichidă care, prin intermediul aparatului circulator, alcătuit din inimă și vasele sanguine, transportă nutrienții și oxigenul la nivelul țesuturilor corpului, de unde preia bioxidul de carbon și produșii de catabolism tisular, transportându-i la nivelul organelor de eliminare.
Sângele este un țesut lichid de origine mezenchimală, format dintr-o substanță fundamentală interstițială, plasma, în care se găsesc elementele figurate. Raportul dintre volumul plasmei și cel al elementelor figurate se determină cu ajutorul hematocritului. În practică, termenul de hematocrit exprimă relația procentuală dintre volumul elementelor figurate și cel al plasmei, sau doar volumul procentual al elementelor figurate. La om, media valorilor hematocritului este de 46/54 (sau 46%).
Prin cei 5,5 litri de sânge, conținut în medie de organismul adult, se realizează toate sau aproape toate schimburile cu rol nutritiv și de epurare între organism și mediul extern.
Funcțiile sângelui sunt:
- Funcția circulatorie
- Funcția respiratorie
- Funcția excretorie
- Funcția nutritivă
- Funcția de menținere a echilibrului hidroelectric
- Funcția de termoreglare
- Funcția de apărare
- Funcția de reglare a principalelor funcții ale organismului
- Asigurarea unității organismului
Sângele este compus din:
1. PLASMA ce conține:
- Apă
- Ioni
- Molecule organice ( Aminioacizi, Proteine, Glucoză, Lipide și Nitrocataboliți)
- Oligoelemente și vitamine
- Gaze (O2 și CO2)
2. ELEMENTE CELULARE:
- Hematii
- Leucocite ( Limfocite, Monocite, Neutrofile, Bazofile și Eozinofile)
- Trombocite