Cancerul oral este încadrat în categoria cancerului capului şi al gâtului şi se poate dezvolta în orice zonă a cavităţii orale sau oro-maxilo-faciale.
Cel mai des, cancerul oral debutează la nivelul limbii sau al planşeului bucal. Aproape toate cazurile de cancer oral sunt caracterizate prin dezvoltarea de celule scuamoase, plate, care acoperă suprafeţele limbii, obrajilor şi ale buzelor.
Cei mai predispuşi la acest tip de cancer sunt bărbaţii tineri (fumători în special), cu vârste de până în 50 de ani, iar explicaţia pentru acest lucru este aceea că tot mai mulţi bărbaţi sunt purtători ai tulpinilor cancerigene ale virusului Papilloma uman (HPV).
Primul semn care ar trebui să ridice suspiciune de boală, este mărirea exagerată în volum a ganglionilor. De asemenea, se va observa că, la palpare, aceştia devin duri şi imobili. Potrivit medicilor, ganglionii sunt singurii care suferă modificări în majoritatea tipurilor de cancer oral, de exemplu în cancerul limbii, al sinusurilor sau al amigdalelor. Adeseori acest simptom de boală este însoţit de dificultate la înghiţire.
Simptomatologia cel mai des întâlnita în cancerele orale este:
- pete de culoare roşie intense, netede,
- pete albe sau pete mixte de culoare albă şi roşie,
- sângerare la nivelul cavităţii bucale,
- dificultate sau dureri la înghiţire,
- prezenţa unei leziuni sau inflamaţii localizate pe buză sau în gură care nu se vindecă,
- dureri ale dinţilor etc.