Discul cartilaginos alunecă din spațiul normal articular datorită suprasolicitării mușchilor din vecinătate. Această suprasolicitare produce de obicei o încordare musculară și poate apare ca rezultat al obiceiurilor vicioase cum ar fi:
- scrâșnitul dinților sau bruxismul, nocturn sau în condiții de stress.
- rosul unghiilor poate deasemenea cauza probleme articulare.
- printre alte cauze se numără și pierderea dinților o dată cu înaintarea în vârstă sau diverse traumatisme care au afectat mandibula.
De multe ori nu se poate identifica o singură cauză, ci un cumul de factori care duc la probleme articulare.
Sunt problemele articulare un motiv de îngrijorare?
De obicei, dacă este doar un dezechilibru funcțional care implică musculatura de vecinătate, aceste dureri vor ceda. Însă durerile persistente nu trebuie neglijate. Ele pot trăda afecțiuni mai serioase ale articulației (e.g. artrita ) sau ale elementelor anatomice de vecinătate.
Care este tratamentul?
Tratamentul variază în functie de etiologia afecțiunii. Fie că este durere musculară sau deranjament intraarticular, sau o combinație între cele două. Întregul tratament este concentrat pe a reduce stresul muscular de vecinătate și “volumul de muncă” al articulației, astfel permițând tuturor componentelor să revină la poziția normală.
De cele mai multe ori, tratamentul este conservator. Într-un procent foarte mic dintre cazuri se recurge la metode chirurgicale. Asta poate implica injectarea intraarticulară a diverse substanțe aniiinflamatoare sau regenerante.
Deși supărătoare, problemele articulației temporo-mandibulare nu sunt un motiv de îngrijorare. Este posibil ca după ce simptomele cedează în urma tratamentului, peste un număr de ani ele să revină.