Trombocitele, cu denumirea alternativă de plachete sanguine, sunt celule sangvine cu rol în procesul complex de hemostază, participând la formarea trombusurilor, precum și o sursă a factorilor de creștere. Sunt celule de mici dimensiuni (2-3 µm), anucleate, provenite din fragmentarea megacariocitelor.
O treime din trombocite se găsesc la nivelul circulației splenice, restul găsindu-se în torentul sanguin. Durata de viață a unui trombocit este de aproximativ 8 zile. Distrugerea lor are loc la nivel splenic și hepatic, dar și la nivelul circulației generale.
Plachetele sangvine conțin glucide (1,9%), proteine (12%) și lipide (3%). La periferie prezintă un inel de microtubuli ce conțin actină și miozină. Cu microscopul electronic au fost puse în evidență două tipuri de granule: unele dense, cu conținut bogat în ADP și serotonină ca factori agreganți, altele conținătoare de proteine biologic active.
Dintre compușii proteici, o importanță funcțională deosebită au:
- Trombosteina,
- Fibrinogenul,
- Factorii procoagulanți V, VIII, XI, XIII,
- Factorul plachetar 2
Trombocitele sunt elemente înalt adaptate funcției hemostatice. În cursul acestui proces, ele aderă la peretele vascular lezat, sunt stimulate de acest contact, se agregă și secretă, realizând timpul vasculo-plachetar al hemostazei din cadrul reacțiilor de apărare antihemoragică.
Producția zilnică de plachete sanguine este de 20000 +/- 5000/mmc.