Alimentația artificială este alimentația sugarului în primele 4 luni de viață cu un alt lapte în afara laptelui matern.
Laptele de vacă și pulberile sale sunt cele mai utilizate în alimentația artificială a sugarului deoarece se apropie cel mai mult de compoziția laptelui matern.
Modificările compoziției laptelui de vacă
Deoarece laptele de vacă este impropriu alimentației sugarului, s-a recurs la modificarea compoziției lui pentru a fi adaptat toleranței digestive a sugarului.
Modificarea compoziției vizează reducerea și ameliorarea conținutului proteic și mineral, îmbogățirea cu substanțe energetice și catalizatoare.
Laptele praf reprezintă un progres în alimentația artificială a sugarului. El se obține prin deshidratarea la temperaturi înalte, evaporarea în vid sau uperizarea laptelui de vacă.
Obținerea laptelui praf a creat premizele renunțării la administrarea laptelui de vacă nativ în alimentația artificială a sugarului.
Progresele înregistrate în domeniul nutriției sugarului și tehnologiei alimentare au creat posibilitatea adaptării compoziției laptelui praf la capacitatea de digestie și la necesitățile nutriționale alte sugarului.
Produsul de lapte praf trebuie să aibă o valoare calorică în jur de 670 kcal/litru.
Rația alimentară în alimentația artificială
La stabilirea rației alimentare în alimentația artificială a sugarului trebuie să se respecte următoarele:
- să se asigure caloriile necesare cu un surplus de 10 kcal/kg/zi pentru acoperirea energiei necesare efortului secretoriu digestiv suplimentar;
- să nu se depășească 700 ml lapte de vacă integral sau lapte praf 12,5% și nici 1000 ml lichide în 24 ore, indiferent de greutatea copilului;
- schimbarea preparatului de lapte sau creșterea concentrației se va face cu cantități mici inițial și progresiv crescânde;
- folosirea laptelui de vaca nemodificat este contraindicată, iar a laptelui nefiert interzisă la sugar.
Criteriul de vârstă
În prima zi de viață, după o pauză alimentară de 6 ore, se administrează soluție de glucoză sau ceai de tei îndulcit cu 5% zahăr în cantitate totală de 50-60 ml, în vederea limitării scăderii în greutate și a asigurării energiei minime pentru întreținerea funcțiilor vitale.
Din ziua a doua se începe administrarea a 7 prânzuri a câte 10 (20) ml de lapte praf adaptat, care va stimula elaborarea enzimelor digestive. Rația de lapte se creste progresiv cu 10 ml pe masă, în fiecare zi, până se ajunge la 7x90ml, după aproximativ 8-10 zile.
În urmatoarele trei săptămâni din prima lună, nou născutul va primi 7 prânzuri a câte 90 ml ( se începe alimentația la ora 6, din trei în trei ore, până la ora 24).
În luna a doua -6 prânzuri x120 ml ( pauza dintre prânzuri va fie 3 ore și jumătate).
În luna a treia – 6 prânzuri x 130 ml.
De la 2 luni și jumătate se va administra sugarului și suc de fructe sau legume proaspete (mere, citrice, banane, roșii, morcov) pentru aport de vitamina C. Sucul se va da între mese, cu lingurița, în cantitate de 50-60 ml.
În luna a patra – 5 prânzuri x 170 (180)ml plus suplimentul de 50 ml suc de fructe.