Durerea abdominală acută este unul dintre simptomele care aduc cel mai frecvent bolnavii la spital. Aproape jumătate din consulturile chirurgicale sunt pentru dureri abdominale.
Durerea abdominală acută poate avea sedii, intensități și forme clinice diferite. În cele mai multe cazuri se datorează suferinței organelor digestive, dar trebuie avut în vedere că poate fi manifestarea la distanță a unui alt proces patologic (ex.: durerea în hipocondrul drept datorată unei pneumonii bazale, durerea abdominală din anevrismul disecant de aortă, durerea din etajul abdominal inferior din afecțiunile ginecologice la femei, sarcina ectopică ruptă, criza tabetică, criza saturnină, etc).
Durerea fiind un simptom subiectiv, examinarea bolnavului constă într-o anamneză corectă și completă și din examenul clinic obiectiv: inspecția, palparea și percuția abdomenului. Pentru un diagnostic diferențial, în cadrul examenului fizic al bolnavului, trebuie examinate și celelalte aparate: respirator, cardiovascular și urogenital.
Suspiciunea de diagnostic clinic se confirmă prin explorări paraclinice: ecografie, radiografie simplă abdominală, examene de laborator. Diagnosticul trebuie stabilit rapid, deoarece în unele cazuri este necesar un tratament de urgență. În primul rând trebuie identificate afecțiunile care pun în pericol imediat viața bolnavului.
Semnele de gravitate ale durerii abdominale sunt:
- durere severă,
- semne de șoc (tahicardie, oligurie, tegumente reci, hipotensiune, lentoare psihică, uneori stare confuzivă),
- distensie abdominală,
- semne clinice de peritonită.