Alopecia este definită ca pierderea părului, o cauză de îngrijorare crescută pentru pacient, atât din motive cosmetice, cât și psihologice, dar care poate reprezenta, de asemenea, un semn important al unei boli sistemice.
Ciclul de creștere: părul crește în cicluri, fiecare ciclu constând dintr-o fază de creștere lungă, o faza scurta de tranziție apoptotică și o fază scurtă de repaus. La sfârșitul perioadei de repaus, firul de păr cade și un nou fir de păr începe să crească în folicul, începând un nou ciclu.
Clasificare: Alopecia poate fi clasificată ca focală sau difuză, cicatricială sau necicatricială.
Alopecia reprezintă un grup larg de afecțiuni, cu etiologii variate și multiple.
Cea mai comună formă de alopecie este alopecia androgenică ( pattern masculin sau pattern feminin de pierdere a părului). Alopecia androgenică este o afecțiune ereditară androgen – dependentă.
Alte cauze comune ale alopeciei sunt:
- medicamentele (inclusiv agenți chimioterapici)
- infecțiile
- bolile sistemice (în special cele care produc febra ridicată, lupus sistemic, boli endocrine și deficiențe nutriționale).
Cauze mai rare sunt:
- anomaliile primare ale țevii firului de păr,
- intoxicația cu metale grele, și
- boli dermatologice rare.
Tratamentul alopeciei
Alopecia androgenică: minoxidul (2% pentru femei, 2% sau 5% pentru bărbați) prelungește faza de creștere anagenă și gradual, determină maturizarea foliculilor miniaturali.
Finasteridul inhibă 5 alfa reductaza, enzima care blochează conversia testosteronului la dihidrotestosteron; este util în alopecia cu pattern masculin.
Modulatori hormonali, de tipul contraceptivelor orale și spironolactonei, pot fi utili în alopecia cu pattern feminin asociată cu hiperandrogenemia.
Opțiunile chirurgicale includ: transplantul de foliculi piloși, scalp flap și reducerea suprafeței de scalp de păr.