Articulația temporomandibulară (ATM) conectează maxilarul inferior, numit mandibulă, la craniu.
Când deschidem gura, capetele rotunjite ale mandibulei, numite condili, alunecă de-a lungul cavității articulare de la nivelul craniului, deplasându-se în față. Condilii glisează înapoi la poziția inițială atunci când închidem gura. Pentru a menține această mișcare lină, un disc articular se află între cele două elemente osoase articulare (condil și craniu). Acest disc absoarbe șocurile funcțiilor de zi cu zi, cum ar fi mestecatul sau vorbitul. Acest disc se poate deplasa însă înafara articulației în anumite condiții. Acest lucru produce un click (zgomot) atunci când se deschide gura și totodată poate apare și durere.
Dacă mișcările de închidere și deschidere ale gurii nu se fac corect, ligamentele care țin articulația împreună pot fi puse în tensiune și deasemenea poate apare durere.
Simptomele disfuncției articulare pot include:
- Click dureros, sunete la deschiderea sau închiderea gurii
- Zgomote în urechi
- Dureri musculare sau sensibilitate în față, ureche, gât sau umeri
- Limitarea deschiderii gurii
- Presiune în ureche
- Dureri de cap
Ce putem face pentru a reduce durerea și discomfortul?
Să ne asigurăm că mișcările de închidere-deschidere se fac cu condilii articulari centrați în cavitate
Masaj ușor în zona preauriculară, cu gel antiinflamator
Alimentație moale câteva zile
Renunțarea la obiceiurile vicioase (rosul unghiilor, mâncatul semințelor, etc)
Dacă durerea nu cedează sau are un caracter permanent, consultul la medicul specialist maxilo-facial nu trebuie amânat.
Simptomele bolilor articulației temporo-mandibulare (ATM) pot fi clik-ul sau blocarea mandibulei în mișcările de închidere și deschidere, sau durerea. Sunt probleme care pot apare în ATM, dar afecțiunile articulare nu se limitează doar la aceste 3 manifestări.
Din acest motiv, fiecare pacient trebuie evaluat și tratat diferit. Începem cu o consultație inițială. Tratamentele, în funcție de patologie, pot varia de la forma cea mai simplă (exerciții pentru repoziționarea mandibulei), o gutieră care relaxează mușchii masticatori, tratament ortodontic, infiltrații în zona articulară cu substanțe antiinflamatorii, sau, dacă situația o impune, putem recomanda o intervenție chirurgicală (lavaj articular, etc.)