– De ce traumatismele în zona bărbiei din perioada copilăriei presupun o atenție deosebită ?
Dr. Raluca Dragomir: “La nivelul mandibulei, în apropirerea articulației, se află centrii de creștere, iar aceste căderi accidentale și lovituri în zona bărbiei (menton) pot avea repercusiuni funcționale și estetice majore; se poate instala un deficit de creștere și ulterior o asimetrie facială, prin fracturi nediagnosticate și netratate din perioada copilăriei.
– Să înțelegem că, dincolo de aspectul estetic, important ca și impact psihologic în viața socială a copilului, pot să apară și anumite disfuncții ?
Dr. Raluca Dragomir: “O posibilă tulburare de creștere a mandibulei se poate asocia și cu o anchiloză temporo-manibulară. În cazul în care se instalează anchiloza, se produce o limitare sau chiar absență a factorului funcțional (mișcările mandibulei) și astfel limitarea deschiderea gurii.
– Ce trebuie să cunoască părinții în acest sens, sau care sunt pașii de vindecare/reabiltare în cazul acestor traume?
Dr. Raluca Dragomir: “Plăgile la copil trebuie atent evaluate. Ele pot fi însoțite și de alte leziuni la distanță, cum ar fi fractura la nivelul oaselor faciale. Aceste fracturi la copil pot fi greu de diagnosticat doar printr-un examen clinic. Deasemenea, în cazul copiilor, încercăm să evităm pe cât posibil radiografiile/ CT-ul.
Dacă s-a produs o tăietură (plagă) la nivelul feței, aceasta trebuie atent evaluată în context general. De cele mai multe ori, aceasta se va prezenta doar ca un traumatism izolat și intervenția nu trebuie să sperie părinții. Dacă nu sunt complicate, plăgile tăiate de la nivelul tegumentelor, chiar și la copilul mic, se pot trata cu anestezie locală.
Tratamentul a constat în toaleta și sutura plăgii. Deși copilul are doar 4 ani, totul s-a făcut doar cu anestezie locală, fără injecții sau adormirea copilului. Un gel anestezic aplicat pe marginile plăgii și menținut aproximativ 45 minute, ne-a permis să facem sutura în condiții de liniște operatorie. Nu s-a folosit anestezie prin injectarea substanțelor anestezice pentru a nu speria copilul.
Am folosit fire nerezorbabile pentru că acestea dau cel mai bun rezultat estetic.
Deși firele care se resorb pot fi tentante pentru că nu necesită îndepărtarea lor, trebuie menționat că cicatricea ulterioară va fi mai inestetică. Crema anestezică s-a aplicat și în ședința de scos fire care a urmat la 7 zile, iar copilul a plecat cu zâmbetul pe buze din clinică.”
– Mai sunt și alte lucruri pe care părinții trebuie să le cunoască?
Un aspect deloc de neglijat este și profilaxia antitetanică. Tetanosul este o boală acută infecțioasă, determinată de bacilul tetanic (Clostridium tetani). Se manifestă prin contracturi tonice ale musculaturii striate și este caracterizată printr-o evoluție gravă și letalitate înaltă (30-40%).
Tetanosul poate apare ca rezultat al infectării plăgilor tăiate sau profunde, cu sol sau obiecte contaminate cu bacilul tetanic.
Deci trebuie să ne asigurăm că aceasta boală va fi prevenită. Copiii care au toate vaccinurile la zi sunt acoperiți din acest punct de vedere, dar adulții și copiii care nu au făcut vaccinurile obligatorii trebuie imunizați în primele 24 ore de la accident.
– În concluzie, ce puteți sfătui părinții?
1. Deși aceste traumatisme pot avea un impact emoțional major asupra copilului și a familiei, ele pot fi gestionate cu tact și cât mai puțin invaziv.
2. Prin folosirea agenților anestezici de contact, se evită anestezia prin injecție (care sperie copilul) sau anestezia generală a micuților pacienți, care ar fi durat mai mult, ar fi avut costuri suplimentare și presupune intervenția și a medicului anestezist. De obicei părinții vor să evite anesteziile generale pe cât posibil.
3. O evaluare clinică atentă exclude, sau dimpotrivă, pune diagnosticul și a altor leziuni traumatice la distanță, care pot avea impact major în dezvoltarea ulterioară.
4. Evaluarea riscului tetanic este obligatoriu.
By Blogger Carmen Leagan